Nasıl Yapılır?Teknoloji

Elektrikli Arabalar Nasıl Üretilir?

İnsanın hayal gücünü sınırlayan bir teknoloji ile insan hayatına dokunan bu doğa dostu teknolojiyi hepimiz en az bir kere duymuşuzdur. Otomotiv sektörünün geliştirdiği harika tasarımların başında gelen elektrikli arabalar insanoğluna hem istediği konforu veriyor hem de doğa dostu özellikleri ile en büyük yuvamız olan doğamızı koruyor.

Elektrikli Arabaların Tarihçesi

Elektrikli arabalar ilk olarak 19.yüzyılın ortalarından itibaren üretilmeye başlanmış ve 20.yüzyılın başlarında ise git gide popülerleşmeye başlamıştır. Zira elektrikli otomobiller, konforu ve kullanım kolaylığı nedeni ile müşteriler tarafından oldukça rağbet görmüştür. Ayrıca petrollü otomobillere nazaran daha kullanışlı olması bu popülerliği arttıran bir diğer unsur olmuştur.

İçten yanmalı motor teknolojisinde gelişen ilerlemeler ve özellikle elektrik starterları neden ile bu üstünlük her ne kadar tartışmalı bir duruma gelse de petrollü otomobillerin çeşitliliği ve daha hızlı bir şekilde enerji yüklenebilmesi gibi gelişmeler petrollü otomobiller ile elektrikli otomobillerin aynı fiyat seviyesine gelmesine neden olmuştur.

Türkiye’de İlk Elektrikli Otomobil

Türkiye, ilk elektrikli otomobil ile 2. Abdülhamit tarafından İngiltere menşeili Messrs Immisch Co şirketine verilen sipariş ile tanışmıştır. Bu şirketin en bilinen iki mühendisi olan Moritz Immisch ile Magnus Volk’un özel olarak hazırladığı bu otomobillerin ön kısımlarında büyük bir tekerlik yerine birbirine yakın bir şekilde duran iki küçük tekerlik bulunmaktaydı.

Bu mühendislerin ünlerinin sebebi ise yaptıkları otomobilleri beğenen İkinci Abdülhamit tarafından ödüllendirilmeleri idi. Zira mühendisler bu ödüller sayesinde uluslararası bir üne kavuşmuşlar ve hazırladıkları otomobiller o zamanın en popüler teknik dergilerinin kapaklarını süslemiştir.

Türkiye’deki Elektrikli Araba Fiyatları

Jaguar’ın Model X rakibi olarak piyasaya sunduğu tamamen elektrikli ilk SUV modeli olan I-Pace, tek şarj ile ortalama 470 km menzile sahip. 400 beygir güç üretebilen bu otomobil, sıfırdan yüze 4,8 saniyede ulaşabiliyor. Otomobilin ülkemizdeki fiyatı ise bu içeriğin yazıldığı tarih itibariyle 606 bin 962 TL’den başlıyor.

 Jaguar I-Pace

Global markaların çıkartmış oldukları ilk tamamen elektrikli otomobillerden birisi olarak gösterebileceğimiz BMW i3 ve i3s ülkemizde satılan sınırlı elektrikli otomobillerden birisi olarak dikkat çekiyor. Sırasıyla 170 ve 184 beygir güç üretebilen i3 ve i3s modelleri 7,3 ve 6,9 saniyede sıfırdan yüze ulaşabiliyor. Modelin menzili ise tek şarj ile 260 km yol katetme imkanı sunuyor. Fiyatlara geldiğimizde ise 2019 modelleri artık üretilmeyen i3 serisi 302 bin 100 TL’den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor.

BMW i3 ve BMW i3s

Kendine has bir otomobil olan Renault Twizy, iki kişilik farklı tasarımıyla dikkat çekiyor. Maksimum 80 km/s hıza ulaşabilen otomobil, 0’dan 45 km/s hıza 6,1 saniyede çıkıyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 99.900 TL.

Renault Twizy

Ülkemizin geliştirmekte olduğu TOGG ise henüz piyasaya çıkmadı. Üretilecek otomobillerle ilgili fiyat bilgisi paylaşmayan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, bunun nedenini de şöyle açıkladı: “Fiyatları paylaşmak çok doğru olmaz çünkü rakiplerimize bu konuda bir bilgi vermek istemeyiz. Ancak piyasadaki C-SUV segmentinde yer alan ve içten yanmalı motorlarla çalışan klasik otomobillerle rekabet edebilir düzeyde olacak.” C-SUV segmentinde şu anda satışta olan dizel ya da benzinle çalışan otomobillerin fiyat aralığı 250 bin ile 300 bin TL aralığında değişiyor. Yerli otomobilin piyasaya çıkacağı yılda söz konusu araçların fiyatlarıyla benzerlik gösterebileceği ifade edilebilir.

Türkiye'nin elektrikli arabası TOGG fiyatı

Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı olan motorlardan farklı bir şekilde elektrik ile çalışan otomobillerin içerisinde benzin deposu yerine batarya ve pil sistemleri vardır. 60 volt enerji ile çalışan bu otomobiller için motora verilmesi gereken güç bu batarya ile sağlanmaktadır. Herhangi bir elektrik kaynağı tarafından şarj edilebilen bataryalar aynı zamanda fren sırasında da motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi depolamaktadır. Bu sayede güç, dizel ya da benzinli bir yakıtın yanması yardımı ile değil bataryalar içerisinde depolanmış olan enerjiler yardımı ile çalışmaktadır. Bu çevre dostu arabalarda tahmin edeceğiniz üzere egzoz da bulunmaz.

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Olur?

Alternatif akım beslemesi yardımı ile yapılan şarjlarda ev tipi bildiğiniz normal bir priz ile otomobilinizi şarj etme imkanına sahipsiniz. Başka şarj türlerine göre daha yavaş bir yöntem olsa da bu yöntem ile yüksek kaliteli bir batarya ve yaklaşık bir gecede tam doluluk oranına ulaşmaktadır. Ev dışındaki şarj istasyonlarında ise bu süre daha da kısalmaktadır. Karma akım ve doğru akım sistemlerini kullanan bu istasyonlar için hızlı şarj yani DC şarjlarını tercih etmek, arabaların daha çabuk şarj olmalarını sağlamaktadır.

Kamuda bilgisayar mühendisi olmak için yapmanız gerekenler için “Kamuda Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?” rehberimizi okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı