Teknoloji

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Blockchain nedir?

Modern teknolojiler insanların birbirleriyle direkt iletişim kurmasını sağlıyor. Sesli, videolu aramalar, e-postalar, resimler ve anlık mesajlaşmalar, Alıcıdan göndericiye aracısız ve doğrudan erişiyor. Bireyler arasında güven oluşması için aralarındaki uzaklığın önemi kalmıyor. Ancak konu para olduğunda insanlar güvenmek için üçüncü bir partiye, bir aracıya ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu noktada, Blockchain teknolojisi ortaya çıkıyor. Bir değer taşıyan her işlem, matematik ve kriptoloji aracılığı ile dağıtık ve bir otoritenin yönetmediği, bağımsız veri zincirlerine dönüştürülüyor.

Para, ürün, mal, hizmet, iş, mülkiyet hatta oy işlemleri bile bu sistemde aracısız yapılabiliyor. Blokzincir teknolojisinde kayıtların doğruluğu tüm topluluk tarafından kontrol ediliyor ve onaylanıyor. Küresel ekonominin geleceği dağıtılmış varlık ve güvene dayanan Blockchain işlemlerine doğru yol alıyor. İnternet bağlantısı olan herkes Blokzincir teknolojisine dahil olabiliyor. Ve üçüncü parti denetleme, onaylama mercileri Blockchain teknolojisi ile gelecekte gerekli olmayacak gibi görünüyor.

Blockchain teknolojisi nedir

Blockchain neler yapabilir?

Blockchain teknolojisi hayatın her alanında kullanılabilecek bir teknoloji. Hatta 10 yıldan daha az bir sürede vergilerin toplanmasında dahi kullanılacağı iddia ediliyor. Örneğin ülkelerindeki finansal sistem sınırlanan göçmenlerin ülkelerine para yollamaları kolaylaşacak gibi görünüyor. Finansal dolandırıcılığın Blockchain teknolojisi ile belirgin seviyede azalması bekleniyor.

Blokzincir teknolojisinde her işlem kamuya ve açık ve dijital defterlere kayıt altına alınıyor. Vasiyetlerin, dilekçelerin, sözleşmelerin aracısız işlem gördüğünü ya da fikirlerin koruma altına alındığını, patent işlemlerinin aracısız yapıldığını düşünün.

Blockchain, çok hızla küresel, dağıtık güven, onay kaynağı haline dönüşmeye doğru gidiyor. Tabii ki bu yeni düzeni kabullenmeye herkes hazır değil. Finansal servisler, denetleme kuruluşları, noterler ilk etapta etkilenmesi beklenen, varlıklara tehlikeye giren gruplar gibi duruyor. Blockchain teknolojisi yüzünden kamu kurumları ticari ve finansal kanunları dayatmakta zorlanacaklar. Örneğin Bitcoin’in sağladığı olanaklar daha şimdiden geleneksel ticaretin aracılarını gereksiz kılıyor.

Günümüzde hayali bile zor olan bu durum gelecekte insanlara çok daha kolay, ucuz ve güvenilir olanaklar sağlayacak gibi duruyor. Hükümetler, finansal ve hukuki kurumlar Blockzincir’i kabul edecekler mi? Peki kabul etmeyenlere ne olacak? Bunları zamanla göreceğiz.

 

HDD ile SSD arasındaki farkları öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı