Teknoloji

Hacking İşlemi ve Hacker Çeşitleri

Siber güvenlik veya hacking üzerinde ilgiliyseniz, genellikle “Ethical hacking” ya da “beyaz şapkalı hackerlik” gibi konulardan bahsedildiğini görmüşsünüzdür. Bu yazıda sadece “Ethical hacking” üzerinde değil, hacking-hacker kavramları ve hacker tipleri üzerinde duracağız. Hacker çeşitleri ile ilgili bilgileri sizlere aktaracağız.

We are Social adlı firmanın yaptığı araştırmaya göre 2020 yılına dair 4,54 milyar internet kullanıcısı bulunmaktadır, bu rakamda dünya nüfusunun %59′ una denk gelmektedir. Günümüz dünyasında bu oranlarda kullanıcı sayısına sahipken ve dijital dünyanın hayatımızda bu derece büyük yeri varken kendi dijital dünyamızın ne kadar güvenli olduğu akıllara soru işaretlerini getirmektedir. Teknolojinin bu derece artması ile beraber siber güvenlik ve hacking gibi birçok kavramda hayatımıza girmiş bulunmakta. Başarılı bir hack saldırısı tüm hayatınızı ya da tüm kariyerinizi alt üst edebilir. Peki nedir bu hack saldırıları, kimler hacking yapabilir? Bu yazımızda hacking olayını anlatacağız ve hacker çeşitlerini inceleyeceğiz.

Hack ve Hacker nedir?

Hackerin terimsel olarak Türkçe anlamı, “bilgisayar korsanı, şahsî bilgisayarlara veya çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlara ve ağlara izinsiz olarak giriş yapan kişi.” olsa da, işin pratiğinde durum biraz daha farklıdır. Çünkü hack dünyasında yöneldiğiniz alana ve seviyeye göre farklı nicklerle karşılaşabilirsiniz. Hackerlik göründüğünden çok daha zor ve komplikedir. Birçok işletim sistemi hakkında, bu sistemlerin nasıl çalıştığı ile ilgili fikir, sistemlere sızabilmek için geliştirilen yöntem ve toolları, bilgi toplama için neler gerektiği, sosyal mühendisliği, kriptolojiyi ve birçok alanı bilmeniz gerekmektedir. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle beraber dijital dünyada da birçok veriyi korumanın yolu da arttı. Kısaca bu işe başlamadan önce çok sabırlı, bilgiye aç ve hırslı olmalısınız ki hedeflerinize ulaşabilesiniz.

Popüler hacker sözlüğü olan Jargon File (Argo Dosyası)’ ın yazarı  E. Steven Raymond’a göre programlanabilir sistemler hakkında sadece yeteri kadar bilgiyi almayı düşünenler yerine, bu sistemler hakkında derinlemesine bilgiye sahip olan ve bunu yaparken de zevk alan kişilere hacker denmektedir.

Hacker Çeşitleri

Hack dünyasında yaptığınız işlere ve seviyelerinize göre, bir bakımdan kıdem alırsınız bu kıdemlerde hacker çeşitlerini meydana getirmektedir.

Hack işlemi nasıl yapılır

White Hat Hacker-Beyaz Şapkalı Hackerlar

Ethical hacker olarak da bilinirler, genel anlamda iyi niyetli ve yapıcı insanlardır. Siber dünyasının savunucularıdır diyebiliriz. Güvenlik açıklarını tespit ettiklerinde sistemlere zarar vermek yerine yazılım geliştiren sorumlu firmaya gider ve bildirirler. Niyeti iyi diye sakın bu hackerları hafife almayın. Cep telefonlarınızı, banka hesaplarınızı ya da laptobunuzun kamerasını ele geçirmek onlar için parmak şıklatmak kadar basit şeylerdir. Bu tipteki hackerlara günümüzde  Ethical Hacker, yaptıkları işe de Ethical Hack denmektedir. Beyaz şapkalı hackerların amaçları siyah şapkalıların yaptıkları saldırıları savuşturmakdır. Server hizmeti veren şirketlerin bünyesinde, devletin belirli konumlarında, siber güvenlik firmalarında ve teknoloji ile ilgili birçok özel şirketin bünyesinde iş imkanları bulmaktadırlar.

Black Hat Hacker-Siyah Şapkalı Hackerlar

Hacker çeşitleri arasında en zararlı ve en ciddiye almanız gereken hackerlardır. Tüm amaçları telefon, televizyon, klima sistemi, teknolojik arabalar, bilgisayarlar, banka hesaplar kısaca teknoloji ve yazılımla  ilgisi olan herhangi bir objeyi, dijital dünyadaki herhangi bir şeyi hacklemektir ve bu amaçlarını da gerçekleştirirler. Beyaz şapkalı hackerların yaptıklarının taban tabana zıttını yaparlar. Siyah şapkalı hackerlar girdikleri sistemi bozup tüm bilgileri alarak fidye isteyebilirler ya da çok daha farklı taleplerde bulunabilirler. 

Grey Hat Hacker-Gri Şapkalı Hackerlar

Sistem açıklarını buldukları zaman, sürekli olmasa da, içeriye bir bakıp çıkarlar ve zarar vermek yerine para karşılığında bu açığı gerekli yerlere bildirirler. Beyaz şapkalı hackerlar kadar bilgili olsa da niyetlerini her zaman belli etmezler. Genellikle, zararlı olduklarını söyleyemeyiz.

Hacktivistler

Hacktivist olan kişilerin ideolojik görüşleri ve amaçları vardır. Genellikle siyasi, askeri ya da toplumsal konularda varlıklarını sürdürüp mesajlarını iletirler. Mesajlarını çeşit çeşit yollarla gönderirler, bunun tarihte ve günümüzde örneklerine rastlamak mümkün. Yerine göre en çok övgüyü hak eden hacker çeşididir.

Genç yaşlarda oyun oynayan çoğu kişi oyunlarda hile yapmaya çalışmış ya da oyunun açığından faydalanmaya çalışmıştır. Bu işlem bile ufak da olsa bir hack işlemidir. Oyun hilesi yapmak için bazen hiçbir özelliğinizin olmasına gerek yokken bazen de çok iyi seviyede programlama bilgisi bilmeniz gerekebilir. Oyunların içerisinde farklı çeşitlerde hileler vardır. Birçok oyunun yapımcısı oyunu daha zor hale getirmek veya kullanıcılara ekstradan avantajlar sunmak için oyunu geliştirerek kolayca aktif edilebilecek oyun hileleri hazırlarlar. Bu oyun hileleri genellikle oyunun ana menüsündeyken yada oyunun konsoluna yazıldığı anda aktif hale gelir. Bu hileler geliştiricilerin kendisi tarafından sunulduğu için yapılmaları oldukça kolaydır.

Hack işlemi için pek çok oyun ve uygulama da vardır. Özellikle çocukların ve gençlerin ilgisini çeker.  Hacker simülatörü için tıklayınız. Metin2 para kasma yolları için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. abi ben beyaz hacker olmak istiyorum ne yapmam lazım. beyaz hacker olmak için bilmem gereken programlar nelerdir. amacım white hacker olup güvenlik poitikaları uzmanı olmak yani böyle bir şirket açmak istiyorum. bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. bir de hacker siteleri neler paylaşırsanız çok sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı