Teknoloji

Bilgi İşlem Departmanı Ne İş Yapar?

Bugünkü yazımızda bilgi işlem departmanını ele alacağız. Bilgi işlem departmanı neler yapar, bilgi işlem departmanın görev alanı nedir gibi soruların yanıtlayacağız. Kimlerin bilgi işlemde çalışabileceğini anlatacağız.

Bu yazının amacı, bilişim teknolojilerinin (BT, Information Technology, IT) işletmelere yaptığı etkileri açıklamaktır. Temel olarak bilişim teknolojilerinin bir işletmeye etkileri aşağıdaki açılardan ele alınabilir:

  1. Ekonomik Etkileri (Economic Impacts)
    1. İşlem Maliyeti Teorisi (Transaction Cost Theory)
    2. Ajans Teorisi (Agency Cost Theory)
  2. Organizasyonel ve Davranışsal Etkiler (Organizational and Behavioral Impacts)
  3. İşletmelerin Değişim Direnci

İnsanları ihtiyaç ve taleplerini karşılamak amacı ile günümüzde birçok kurum, kuruluş ve özel sektör alanları farklı alanlarda hizmet vermektedir. İnsanlara birçok farklı alanlarda hizmet veren bu farklı alanların her biri kendi içerisinde farklı görevlerle yükümlü olan birimlerden oluşmaktadır. Bu birimlerden birisi de bilgi işlem birimi olmaktadır. Her birimin olduğu gibi bilgi işlem biriminin ve bilgi işlem elemanlarının da yapmakla yükümlü olduğu alan ile ilgili görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Bilgi işlem departmanı ne iş yapar
Bilgi işlem departmanın görev tanımı

Bilgi İşlemde Çalışan Kişinin Bilmesi Gerekenler

Bilgi işlem departmanında çalışan bir elemanın sahip olması gereken en temel özellik öncelikle bilgisayar yazılımları hakkında donanımlı bir eğitime ve bilgiye sahip olmalıdır. Dolayısıyla da bir bilgi işlem elemanı word, excel başta olmak üzere tüm office programlarını profesyonel bir şekilde biliyor olmalıdır. Ayrıca bilgi işlem elemanını uzman olması gereken diğer konulardan birisi Windows server işlemleri konusudur.

Bir kurum ya da kuruluşun bilgi işlem bölümünde görev yapan bir elemanın yazılımlar haricinde aynı zamanda bilgisayar donanımları, bilgisayar kurulumu hakkında da yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir. Ayrıca her şirket ya da kurumun kendisine özgü bilgi işlem sistemleri mevcuttur dolayısıyla da bilgi işlem elemanı mutlaka çalıştığı yerin bilgi işlem sistemlerini iyi bir şekilde öğrenmelidir.

Bilgi İşlem Departmanın Şirketlere Etkisi Nedir?

Ekonomik açıdan bir işletmedeki bilginin maliyet, bilişim teknolojileri tarafından etkilenmektedir. Teknolojinin doğru ve verimli kullanılması sonucunda bilgiye ulaşım, bilginin kullanılması veya bilginin depolanması gibi maliyetler düşmekte ve işletmenin bilgi üzerinden oluşturduğu ekonomik gelirlerinin artması beklenmektedir.

Ayrıca bilginin, üretim/hizmet faktörlerinden birisi olduğu unutulmamalıdır. Yani iş gücü (labor) veya sermaye (capital) gibi bilgi de bir üretim/hizmet girdisidir ve ürünün/hizmetin maliyetini, kalitesini, rekabet üstünlüğünü vs. etkilemektedir.

Örneğin bir işletmenin hiyerarşik yapısında ara yöneticilere ihtiyaç duyluma sebebi genelde üst düzey yöneticilerin en alt seviyeye kadar hakim olamaması ve yöneticiler üzerine düşen yükün yüksek olmasındandır. Bilişim teknolojileri, yöneticilerin daha fazla çalışana daha hızlı ve verimli ulaşmasını sağlayarak, ve işletmenin hemen her yerinden veri akışı sağlayarak, ayrıca yöneticilerin ihtiyacı olan uzmanlık bilgilerini ve kontrol kriterlerini yöneticilere sunarak yönetimi kolaylaştırmakta bu sayede her düzeydeki yöneticilerin daha kaliteli ve daha yüksek boyutlarda yönetime dahil olmasını sağlamaktadır. Bu sayede işletmelerdeki yönetim maliyetleri azaldığı ve işletmelerin hiyerarşik yapılarının daha düzleştiği söylenebilir.

Bilgi İşlem Departmanında Çalışma Şartları Nelerdir?

  • Üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan, 2 yıllık ön lisans eğitim veren, Meslek Yüksekokullarının Bilgisayar Programcılığı Bölümü gibi ilgili bölümlerden mezun olmak.
  • Üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezun olmak.
  • En az 2 yıl mesleki deneyimi olmalı.
  • Orta seviyede İngilizce bilmek.

En çok sorulan sorulardan biri olan “Bilgisayar mühendisi nerede çalışır” sorularından birini de yanıtlamış olduk. Bilgisayar mühendisleri firmaların veya şirketlerin bilgi işlem departmanında çalışabilir. Yazıyı kısaca özetlemek gerekirse bilgi işlem departmanı, bir kurumun verilerini ve bilgisini saklayan, işleyen ve ayrıştıran bölümüne denir. Günümüzde bilgi işlem daha çok bir kurumun teknik altyapısını sağlayan bölüm olarak düşünülse de, genel olarak bilgi işlemin üstlendiği roller bunun ötesindedir.

Yazılım mühendisleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. YBS bölümü mezunları hem bilgi işlem alanında hemde işletme yöneticiliği alanında çalışabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı