Teknoloji

Google Sadece Arama Motoru mu?

Google’ın Kuruluşu:
Google’ın 1995’te Stanford Üniversitesi’nde Larry Page ve Sergey Brin ile bir yurt odasında başlayan hikayesi, bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında devam ediyor.
Larry ve Sergey ilk arama motorları olan Backrub adını daha sonra Google olarak değiştirdiler. Google adı, 1 rakamı ve ardından gelen 100 tane sıfıra ilişkin matematiksel ifadenin biraz oynanmasıyla ortaya çıkmıştı.
1998’de, Sun’ın kurucu ortağı Andy Bechtolsheim, Larry ve Sergey’e 100.000 ABD doları tutarında bir çek yazdı ve Google Inc. resmi olarak doğmuş oldu. Bu yatırımla, yeni kurulan ekip, öğrenci yurtlarından ilk ofislerine yani Kaliforniya Menlo Park banliyösündeki bir garaja geçiş yaptı. İzleyen yıllarda şirket hızla büyüdü. Yeni mühendisler işe alındı, bir satış ekibi oluşturuldu. Google artık garaja sığmıyordu ve sonunda, Kaliforniya Mountain View’de bulunan şu anki merkezine yani Googleplex’e taşındı.

Google Teknolojisi:
Google’ın arama teknolojisi ve kullanıcı arabirim tasarımı Google’ı günümüzün ilk nesil arama motorlarından farklı kılar. Sadece anahtar sözcük veya meta arama teknolojisi kullanmak yerine, Google en önemli sonuçları ilk getiren, gelişmiş PageRank teknolojisine dayanır.
PageRank ağ sayfalarının önemini nesnel bir ölçeğe uyarlar; bu 500 milyon değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklemin çözülmesiyle hesaplanır. PageRank ağın çok sayıda bağlantılı yapısını düzenleyici bir araç olarak kullanır. Doğal olarak, Google, Sayfa A’dan Sayfa B’ye kurulmuş her bağlantıyı, Sayfa A’dan Sayfa B’ye bir “oy” olarak yorumlar. Google bir sayfanın önemini aldığı oylarla belirler. Google ayrıca oyu veren sayfayı da inceler.
Google’ın karışık ve kendine özel arama yöntemleri, insan müdahalesine engel olur. Diğer arama motorlarından farklı olarak; Google, hiç kimsenin daha yüksek listeleme yapamayacağı ve ticari amaçla sonuçları değiştiremeyeceği bir şekilde yapılandırılmıştır.

Google’ın Amacı Ne?
Google amacını “Dünyadaki bilgileri düzenleyerek herkesin erişebileceği ve yararlanabileceği hale getirmek” olarak tanımlamaktadır.Bu amaca yönelik olarak Google’ı kar amacı güden bir şirket olmanın ötesinde bir kamu kuruluşu ya da insanlığa hizmet eden bir örgüt olarak görebiliriz.

Google Tek Şirket mi?
Elbette Hayır, Google tarihi gelişimi içerisinde pek çok şirketi satın alma yoluyla ve bazılarını da yeni kurulan şirket olarak bünyesinde barındırıyor.Bugün dünyada birçok ülkede ofisi ve 60.000’den fazla çalışanıyla Google, YouTube ve Android’den Smartbox’a ve elbette Google Arama’ya kadar, dünyanın her yerinden milyarlarca kişinin kullandığı yüzlerce ürün geliştirmektedir.

Google Şirketleri:
A – Alphabet / Android / AdSense / Analytics / Ara / AdMob / Alerts
B – Blogger / Boston Dynamics / Books
C – Calico / Cardboard / Capital
D – Drive / DeepMind / Design / DoubleClick
E – Earth / Express
F – Fiber / Fi / Flights / FeedBurner / Firebase / Finance
G – Google / Gmail / Glass / Groups
H – Hangouts
I – Images / Ingress / Inbox / Invite Media
J – Jump
K – Keep
L – Life Sciences / Local / Loon
M – Maps / My Business / Makani
N – Nest / News / Nexus / Now
O – Offers
P – Plus / Play / Photos / Picasa / Pixate / Patents
Q – (Nexus) Q
R – Refine / reCaptcha
S – Search / Shopping / SageTV /Stackdriver / Skybox / Skia / Scholar
T – Translate / Tango
U – N/A
V – Voice / Ventures / VirusTotal / Video
W – Wallet / Wing
X – X Labs
Y – YouTube
Z – Project Z / Zagat

Google Ne Üretiyor?
Google, online arama firması olarak başladı, ama şimdi 50’den fazla internet hizmeti , elektronik cihazlar yani cep telefonları ve tablet bilgisayarlar, akıllı robotlar üretmektedir.Ayrıca, 2012 yılında Motorola Mobility satın alması, cep telefonları biçiminde donanım satma konumuna getirdi. Google’ın geniş ürün portföyü ve boyutu, onu Apple , IBM ve Microsoft ile birlikte yüksek teknoloji pazarındaki ilk dört etkili şirketten biri yapıyor. Bu sayısız ürüne rağmen , orijinal arama aracı başarısının özü olmaya devam ediyor.


Google’da Kariyer Yapabilir miyim?
Evet, siz de Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google’da kariyer yapabilir ve Dünyanın her bölgesinde yer alan Ofislerinde Mühendislik, Teknoloji, Satış, Dizayn, İş stratejileri, Finans, Hukuk kariyer takımlarına katılabilirsiniz.Google’da işe başlamak ve kariyer için https://careers.google.com/ adresine girerek başvuru yapabilirsiniz.

 

Microsoft Edge ile ilgili bu yazımızı da okuabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı