Teknoloji

Canonical URL Nedir, Nasıl Kullanılır?

Canonical URL uzun zamandır SEO alanında var olan ama önemi yavaş yavaş anlaşılan bir URL biçimidir. Bu URL biçimi adını rel=”canonical” etiketinden almaktadır. Özellikle farklı alan adlarında bulunan ama birleştirme sonrası oluşabilecek kopya içerik problemlerini çözmek için bu etiket kullanılmaktadır. Canonical URL WordPress’te oldukça merak edilen bir konudur. Canonical URL nedir, Canonical URL nasıl kullanılır sorularının cevaplarını sizler için anlattık. 

Canonical URL Nedir?

Canonical URL’nin Türkçe karşılığı kurallı etiketlerdir. Bir diğer adı da kanonik etiketlerdir.

Kanonik etiketler yeni bir şey değildir. 2009’dan beri son on bir yılın en iyi parçası. Google, Microsoft ve Yahoo onları oluşturmak için birleşti. Amaçları mı? Web sitesi sahiplerine yinelenen içerik sorunlarını hızlı ve kolay bir şekilde çözmenin bir yolunu sağlamak. Bu kılavuzda, öğrenecekleriniz:

  • Kanonik etiket nedir?
  • Kanonik etiket neye benziyor?
  • Neden kanonik etiketler SEO için önemlidir?
  • Kanonikleştirme için en iyi uygulamalar nelerdir?
  • Kanonik etiketler nasıl uygulanır?

Kanonik Etiket Nedir?

Kurallı bir etiket (rel=“kurallı”), yinelenen, ve benzer sayfalar için ana sürümü tanımlayan HTML kodunun bir pasajıdır. Başka bir deyişle, farklı URL’ler altında aynı veya benzer içeriğe sahipseniz, hangi sürümün ana sürüm olduğunu belirtmek için kurallı etiketleri kullanabilirsiniz ve böylece dizine ekleyebilirsiniz.

Canonical URL’ler çok sık bir biçimde ana sayfayı tanımlamak için kullanılmaktadır. Aşağıdaki örnekte yer alan URL’lerin her birisinin aynı sayfa olduğunu ispatlamak için bu yola başvurulmaktadır:

  • www.example.com
  • example.com
  • www.example.com/index.html
  • example.com/home.asp
  • http://www.example.com
  • https://www.example.com

Aslında bunların hepsi birbirinden farklı URL’lerdir. Arama motoru gözünden bakarsak bu pek çok problemi beraberinde getirmektedir. Bu nedenle canonicalleştirme fikri ortaya çıkmıştır. Canonicalleştirme birden fazla seçeneğin olduğu yerde her zaman en iyi URL’yi seçme işlemidir.

Canonical URL WordPress'te nasıl kullanılır?

Kanonik Etiket Neye Benziyor?

Kurallı etiketler basit ve tutarlı sözdizimi kullanır ve bir web sayfasının < head> bölümüne yerleştirilir: <link rel = “kanonik” href“”https://example.com/sample-page/” / > İşte bu kodun her bir bölümünün düz İngilizce anlamı:

  1. link rel“ “canonical”: bu Etiketteki bağlantı, Bu sayfanın ana (kanonik) sürümüdür.
  2. href=“https://example.com/sample-page/”: kanonik sürüm bu URL’de bulunabilir .

Kurallı Etiketler SEO İçin Neden Önemlidir ?

Google, yinelenen içeriği sevmez. Onları seçmek için zor hale getirir:

  1. Bir dizin için bir sayfa sürümü.
  2. İlgili sorgular için bir sayfanın sürümü sıralanır.
  3. Bir sayfada “link equity” i birleştirmeleri veya birden fazla sürüm arasında bölmeleri gerekip gerekmediğini inceler.

Çok fazla yinelenen içerik de “tarama bütçenizi etkileyebilir.” Bu, Google’ın web sitenizdeki diğer önemli içeriği keşfetmek yerine aynı sayfanın birden fazla sürümünü taramakla zaman kaybetmesine neden olabileceği anlamına geliyor.

Canonical Etiketi Doğru Bir Biçimde Nasıl Uygulanır?

Bir canonical etiket bir sayfanın HTML kodlarında üst kısımda yer almaktadır. Başlık etiketi, meta açıklama ve robot etiketlerinin konulduğu yer ile canonical etiketinin konulduğu yer aynıdır. Yukarıda yer alan example.com örneğini düşünürseniz kullanmanız gereken etiket şu şekildedir:

<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/“/>

Bu canonical etiket aynı sayfa için canonicalleştirilecek tüm URL’lere yerleştirilmelidir.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

URL adreslerindeki en ufak fark bile Google gözünde ayrı sayfa olarak görülmektedir. Sizlere tüm web sitesi türleri için geçerli olan yinelenen içeriklerin yaygın nedenlerinden birkaç tanesini aşağıda paylaşıyorum.

  • Web sitesi genelinde arama parametreleri için parametreli URL’lere sahip olmak.
  • Sayfaların ayrı ayrı yazılmış varyasyonlarına sahip olmak.
  • Bir sayfanın AMP ve AMP olmayan varyasyonlarına sahip olmak.
  • Bir sayfanın hem www hem de www olmayan varyasyonlarına sahip olmak.
  • Aynı içeriği URL’in sonundaki / ve /’sız halleriyle sunmak.
  • URL’in varsayılan sürümlerinde aynı içeriği sunmak.
  • Aynı içeriği hem büyük harflerle hem de küçük harflerle sunmak.

Yukarıda saymış olduğum durumlar sitenizde mevcut ise Canonical URL kullanmanız oldukça önemlidir.

Ayrıca, domainler arası yinelenen içerik sorunları da mevcut olabilmektedir. İçeriği eğer ki paylaşacaksanız, makalenizde kendinden referanslı bir Canonical URL etiketi kullanmak, içeriğin domainler arasında Canonical URL’e sahip standart sürüm olarak belirtmenizi sağlamak için en iyi uygulama yöntemidir.

Bu kullanım şekli, içeriğin arama sonuçlarında görünmesini her zaman engellemez ancak orijinalin önüne geçme riskini ortadan kaldırır.

Metin2 para kasma yolları için bu yazımızı okuyabilirsiniz. En iyi drop veren CS:GO kasa açma siteleri için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Birbirine benzeyen sayfalarım için Google üzerinden spam bilgisi aldım, fakat bu bilgi sayesinde yanlışımı düzelttim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı