Teknoloji

CRM Nedir? Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir?

Müşteri ilişkileri yönetimi yani CRM, müşteriler ile ilişkileri yöneten bir yazılım sistemidir. Müşteri ilişkileri yönetimi yalnızca bir çözüm değildir. Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), işletmelerin mevcut ve potansiyel müşterilerle olan tüm etkileşimlerini yönetmesine yardımcı olur. Müşteri ilişkilerini etkili bir şekilde yönetmek, analiz etmek ve iyileştirmek için müşterilerin yolculuğunun her adımını destekleyen kapsamlı bir bulut çözümleri grubuna ihtiyaç var.

CRM Nedir?

CRM terimi günümüzde daha çok müşteri ilişkileri yönetimi ihtiyacına yönelik geliştirilmiş yazılım çözümlerini tanımlamak için kullanılmaktadır. CRM sistemleri firmalara ve şirketlere tüm müşteri etkileşimlerinin tek kaynakta kaydedildiği ve satış sürecinin takip edilebildiği bir platform sunar.

Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir?

Müşteri hizmetleri yönetimi, herhangi bir hizmet sunmakta olan bir şirketin bir satışın başlangıcından satış sonrası teknik hizmete kadar olan tüm süreci kapsayan, bu sürecin takibini sağlayan bir sistemdir. Bir müşteri ile olan diyalog geçmişini izleme, değerlendirme ve sonuç çıkarma noktasında şirketlere yardımcı olur.

Müşteri İlişkileri Yönetimi Özellikleri

Literatürde Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin dört temel özelliğinin satış gücü otomasyonu, müşteri hizmetleri ve desteği, saha hizmetleri ve pazarlama otomasyonu olduğu ortaya konmuştur. Satış gücü otomasyonu, merkezi bir veri tabanında tüketici, süreç, ürün ve rakipler ile ilgili bilgilerin depolanmasının ve satış gücü tarafından gerektiğinde çıkarılabilmesini ifade etmektedir. Buna ek olarak, sipariş alımı ve izlenmesi süreçlerinin birbirine entegre edilerek her müşterinin satış döngüsü gözlenebilmektedir. Müşteri ilişkileri yönetiminde sadık müşteri kitlesi yaratmak için müşteri değeri sunulur. İşletmeler, müşterilerinin beklentilerine en iyi karşılığı vermek için müşterilerine ürün ve hizmetlerden oluşan fayda demeti sunarlar. Böylece daha fazla müşteri tatmini yaratılır. Tatmin olmuş müşterinin sağladığı kâr ve işletmeye bağlılığı sonucu işletme de değer elde eder. Müşteri ilişkileri yönetimi ile işletme ve müşterinin karşılıklı kazanacağı alışverişler gerçekleştirilir.

Müşteri ilişkileri yönetimi

CRM Programı Nedir?

CRM programları, işletmelerde müşteri ilişkileri, satış, pazarlama ve diğer operasyonel süreçlerin yönetildiği yazılımlardır. Mevcut müşteriler ile daha iyi ilişkiler kurulmasını sağlar. Şirketlere potansiyel müşterileri yakalama konusunda yardımcı olur. Satış sürecini ve satış sonrasını optimize eder. Müşteri hizmetlerinin verimliliğini arttırır. Böylece şirketlere müşteri memnuniyeti kazanma konusunda yardımcı olur. Şirket kültürünün ve işleyişinin kalıcı ve sürdürülebilir olmasını sağlar.

CRM Yazılımı Nedir?

CRM yazılımı müşteri ilişkileri yönetimi için geliştirilen bir yazılımdır. Şirketlere satış öncesinden satış sonrasına kadar her konuda yardımcı olur ve şirketlerin işini kolaylaştırır.

CRM Uzmanı Ne İş Yapar?

CRM uzmanı, müşteri ilişkileri yönetimi konusunda uzmanlık vasfına sahip olan bireylere verilen mesleki unvandır. Meslek profesyonelleri, hizmet verdikleri firmanın CRM platform yapısına karar vererek, sistemin kuruluş çapında sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu şekilde, müşteri iletişimi ve sadakati konusundaki tüm bilgilerin elde edilmesini sağlar.

CRM Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

CRM uzmanı olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren mühendislik, istatistik, işletme ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.

CRM Uygulamaları

CRM kullanan her şirketin asıl amacı kar oranını artırmaktır. Bu durum aslında her şirket için geçerlidir ve gelişen teknolojilerle gelişen CRM uygulamaları bu işlemi sizlere teknolojik altyapı ile sağlar. Ülkemizde pek çok CRM uygulaması kullanılmaktadır. CRM iletişim merkezi, CRM e-posta ile pazarlama, CRM potansiyel müşteri yönetimi, CRM müşteri hizmetleri, CRM çağrı merkezi ve CRM boru hattı yönetimi bunlardan sadece birkaçıdır.

CRM nedir, müşteri hizmetleri yönetimi ne işe yarar gibi konular ile ilgili hazırladığımız rehberin sonuna geldik. SWOT analizi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı