Yazılım

R Programlama Dili Nedir?

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısı’nın parçası olan bir özgür yazılımdır. R programlama dilini ön plana çıkaran en büyük etken çok geniş bir döküman desteğine sahip olması. Bu dökümanlara bir de her konuda bir uygulama paketine sahip olması eklenince R programlama dili sevilir hale geliyor.

R çok çeşitli istatistiksel (doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme, klasik istatistiksel testler, zaman serileri analizi, sınıflandırma, kümeleme, …) ve grafiksel teknikler sağlar ve oldukça genişletilebilir. S dili genellikle istatistiksel metodolojide araştırma için tercih edilen araçtır ve R bu aktiviteye katılım için bir Açık Kaynak yolu sağlar.



R’nin güçlü yönlerinden biri, ihtiyaç duyulan matematiksel semboller ve formüller de dahil olmak üzere iyi tasarlanmış yayın kalitesinde grafiklerin üretilebilme kolaylığıdır. Grafiklerdeki küçük tasarım seçenekleri için varsayılanlara büyük özen gösterir, ancak kullanıcı tam kontrolü elinde tutar.

1991 senesinde S uyarlaması olarak Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilmiştir ve günümüzde 2 milyondan fazla kullanıcısı vardır.

R Ortamı

R, veri işleme, hesaplama ve grafik görüntüleme için entegre bir yazılım tesisidir. Şunları içerir:

  • Etkili bir veri taşıma ve depolama tesisi,
  • Diziler, özellikle matrisler üzerinde hesaplamalar için bir operatör grubu,
  • Veri analizi için geniş, tutarlı, bütünleşik bir ara araç koleksiyonu,
  • Veri analizi için grafiksel özellikler ve ekranda veya basılı olarak görüntüleme ve
  • Koşullu, döngü, kullanıcı tanımlı özyinelemeli fonksiyonlar ve girdi ve çıktı olanakları içeren iyi geliştirilmiş, basit ve etkili bir programlama dili.

R, S gibi, gerçek bir bilgisayar dili etrafında tasarlanmıştır ve kullanıcıların yeni işlevleri tanımlayarak ek işlevsellik eklemelerine izin verir. Sistemin büyük bir kısmı S’nin R diyalektinde yazılmıştır, bu da kullanıcıların yapılan algoritmik seçimleri takip etmesini kolaylaştırır. Hesaplamalı olarak yoğun görevler için C, C ++ ve Fortran kodları çalışma zamanında bağlanabilir ve çağrılabilir. Gelişmiş kullanıcılar doğrudan R nesnelerini işlemek için C kodu yazabilir.

R programlama dili için avantajları ve dezavantajları sayalım.

R Dilinin Avantajları

  • R ücretsizdir: Açık kaynak kodlu bir proje olarak, R’yi ücret ödemeden kullanabilir,  erişebilir, inceleyebilir ve istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
  • R bir programlama dilidir. R içerisinde analizler fonksiyon ve komutlar yardımıyla yapılır ve diğer programlama dillerine göre öğrenmesi kolay bir dildir. Ayrıca R programı, C ve Java gibi birçok programlama dili ile uyumlu çalışabilmektedir.
  • R’nin temel tasarım amaçlarından biri grafiklerdir. R, içerisinde grafikler oluşturan etkin araçlara sahiptir. Ayrıca isterseniz kendi grafiklerinizi kendiniz oluşturabilirsiniz.
  • R, güçlü ve dinamik bir topluluğa sahiptir. R ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığınızda uluslararası düzeyde R’ye katkıda bulunan binlerce kullanıcıya danışabilirsiniz. İnternet üzerinden R ile ilgili bilgi ve dokümanlara kolaylıkla erişebilirsiniz.
  • R, sınırsız olanaklara sahiptir: R’ye katkıda bulunan kişiler tarafından oluşturulmuş hazır kodları kullanabilir ya da kendi kodlarınızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Bu sayede, hem kendinize hem de dünya genelinde R programını kullanan milyonlarca kullanıcıya katkıda bulunabilirsiniz.

R Dilinin Dezavantajları

  • R’ın hala gelişmekte olan yönleri vardır. 
  • Bazı konularda hala belirli standartlar bulunmamaktadır 
  • Açık programlama dili olmasından dolayı tüm avantajlarını rağmen zaman zaman koltuk kirliliğine yol açabilmektedir. 
  • Programcıları C veya C++’daki gibi hızlı ve etkin kullanım değil istenen görevi yerine getirilmesini odaklanmaktadır. 
  • Bu da R ile ilgili gelişmekte olan bir konudur.

Örnek

R programlama örneği

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı