Teknoloji

HDD ile SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?

Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarına sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD denir. Veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtına SSD denir.

HDD ne işe yarar?

Bilgisayarlarda bilgi depolanmasına yarayan, RAM’lerden farklı olarak elektrik kesilse bile bilgilerin halen saklandığı farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerin, bilgilerin kayıt altına alınmasını sağlayan bilgisayarın hafıza türlerinden biridir. Yani kalıcı hafıza birimidir. Yapısı gereği içinde üzerinde şekillenebilir metallerin olduğu disk plakalar üzerinde çalışmaktadır.

SSD ne işe yarar?

Dizüstü veya masaüstü bilgisayarlardaki verileri depolamaya yarar. Özellikleri nedeni ile bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlar. İşletim sistemi Hard Disk yerine SSD ile kurulduğu zaman bilgisayarın açılış, kapanış ve veri işleme süresi oldukça kısalır. Bu tür diskler tercih edildiği zaman normalde bilgisayar çalışırken gelen sesler de ortadan kalkar. Kısacası bilgisayarı hızlandırmaya yarar.

SSD avantajları

HDD ile SSD arasındaki farklar nelerdir?

Sabit diskler (HDD) verilerini dönen diskler üzerinde depolar; SSD’lerin ise hareketli parçaları yoktur. SSD’ler daha pahalı USB bellek gibidir. SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.

HDD’ler döner bir tabakaya sahip olması ve bu yüzden ses çıkarması nedeniyle az tercih edilir. Veri yazma ve kopyalama hızının düşük oluşu (max. 150mb/sn) , darbeye dayanıksız oluşu, daha fazla ısınması olumsuz özellikleri arasındadır. Fiyatlarının ucuz olması nedeniyle de tercih edilir.

SSD’ler içlerinde bellek modüllerini barındırır, bu yüzden 0 (sıfır) sesle çalışması , çok az ısınması , çok yüksek hızda veri kopyalama ve yazma hızı (max. 450-500mb/sn) , darbeye dayanıklı oluşu sayesinde oldukça kullanışlıdır. Fiyatlarının fazla oluşu ise olumsuz özelliklerinden biridir.

Kısaca özetleyecek olursak;

HDD’lerin veri yazma ve kopyalama hızı düşük olduğu için tercih edilmez. Darbeye karşı dayanıklı değildir. Kolayca bozulabilir ya da arızalanabilir. Kısa sürede aşırı ısınması sebebiyle oyun oynamaya ya da yüksek performanslı işlemleri yapmaya müsait değildir. Ancak fiyatı uygun olduğu için çoğu bilgisayarda kullanılmaktadır. Eğer amacınız oyun oynamak ya da yüksek performanslı programları kullanmak ise SSD kullanmalısınız. SSD fiyatları pahalı olduğu için çok fazla tercih edilmez ama isterseniz kendiniz satın alıp bilgisayarınıza takabilirsiniz.

SSD alırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • SSD almadan önce ilk kapasite seçimi yapın.

Windows XP       : 1.5GB minimum yer kaplıyor.
Windows Vista   : 20GB minimum yer kaplıyor.
Windows 7           : Sürümüne göre değişmekte minimum: 13-22GB yer kaplıyor.
Windows 8           : Sürümüne göre değişmekte minimum: 20-25GB yer kaplıyor.

  • Anakartınızın Sata2 mi Sata3 mü olduğunu öğrenin.

Eğer anakartınız Sata2 ise SSD’yi taktığınızda saniyede 450-500mb yazma hızı olması gerekirken bu oran Sata2 anakartlarda maksimum 280mb oluyor.

  • Okuma – yazma hızlarına dikkat edin.

5400rpm geleneksel hard disk < 7200rpm geleneksel hard disk < SSD

  • SSD alırken garanti sürelerine dikkat edin.

Geleneksel hard disklerden dayanıklı ve hızlı olsa da yeni teknoloji olduğu için SSD’ler 20 senelik geleneksel hard disklere göre daha fazla sorun yaratmaktadır.

 Http ile Https arasındaki farkları öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı