Bugünkü yazımızda C programlama dilinde açılarına göre üçgen oluşturma algoritmasını inceleyeceğiz. Üçgende açılar konusunu iyi anlamak için önce üçgeni iyi anlamamız gerekir. Doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren doğru parçalarının birleşim kümesine üçgen denir.
Üçgenler açılarına ve kenarlarına göre iki sınıfta incelenebilir.
Açılarına Göre Üçgenler Kenarlarına Göre Üçgenler
Dar Açılı Üçgenler Eşkenar Üçgenler
Dik Açılı Üçgenler İkizkenar Üçgenler
Geniş Açılı Üçgenler Çeşitkenar Üçgenler
Dar Açılı Üçgenler: Üç açısının hepsi 90 dereceden küçük olan üçgen dar açılı üçgendir. Kağıda düzgün bir şekilde çizdiğimiz üçgen genellikle dar açılı üçgen olur.
Dik Açılı Üçgenler: Bir açısı 90 derece olan üçgene denir. 90 derecelik açıyı oluşturan kenarlara dik kenar denir. 90 derecelik açının karşısındaki kenar ise en uzun kenardır ve bu kenara hipotenüs denir.
Geniş Açılı Üçgenler: Açılardan birinin ölçüsü 90 dereceden daha büyük olan üçgen şeklidir. Bir açı geniş olduğu için diğer açılar genellikle oldukça dar olmaktadır.
Eşkenar Üçgenler: Üç kenarı da eşit uzunlukta olan üçgene eşkenar üçgen denir. Eşkenar üçgende üç kenar da eşit uzunluktadır. Bunun sonucunda üç açısın ölçüsü de eşit olmaktadır. Bir üçgenin iç açıları toplam derecesi 180 olduğuna göre bir eşkenar üçgende her bir açının ölçüsü de 60 derece olacaktır.
İkizkenar Üçgenler: Kenarlarda ikisinin uzunluğu birbirine eşit olan üçgene ikizkenar üçgen denir. İkizkenar üçgende eşit kenarların karşısındaki açılar da doğal olarak birbirine eşit olmaktadır. İkizkenar üçgende eşit kenarların eşitliğini gösteren bir simge genellikle her iki kenar üzerinde de bulunur.
Çeşitkenar Üçgenler: Kenar uzunlukları farkı ölçülerde olan üçgenlere çeşitkenar üçgen denir. Üçgenlerde açılar kenar uzunluklarıyla doğru orantılı olduğu için farklı kenarlar farklı açı ölçüleri demektir. Yani çeşitkenar bir üçgende hem 3 kenar uzunluğu hem de 3 açı ölçüsü farklıdır. Aksi belirtilmediği sürece biz üçgenleri çeşitkenar üçgen olarak varsayarız.
Bilinmesi Gerekenler
# Bir üçgende küçük açı karşısında kısa kenar, büyük açı karşısında uzun kenar vardır.
s(Aˆ)>s(Bˆ)>s(Cˆ) ise a > b > c olur.
# Bir üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir.
# Eşkenar üçgenin bütün açıları 60 derece ve bütün kenar uzunlukları eşittir.
# Eğer açılar eşit ise bu açıların karşısındaki kenarlar da eşittir.
# Dik açılı üçgenlerde, dik açıdan daha büyük açı olamayacağı için hipotenüsün (dik açının karşısındaki kenar) uzunluğu dik kenarların uzunluklarından daha büyüktür.
# Geniş açılı üçgenlerde geniş açıdan daha büyük açı olamayacağı için en uzun kenar geniş açının karşısındaki olur.
#include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { int aci1,aci2,aci3; printf("Ucgenin ilk acisini girin: "); scanf("%d",&aci1); printf("Ucgenin ikinci acisini girin: "); scanf("%d",&aci2); printf("Ucgenin ucuncu acisini girin: "); scanf("%d",&aci3); if (aci1+aci2+aci3 != 180){ printf("Ucgen degil"); } else if (aci1 == aci2 && aci1 == aci3){ printf("Bu ucgen eskenar"); } else if (aci1 == aci3){ printf("Bu ucgen ikizkenar"); } else if (aci1 == aci2){ printf("Bu ucgen ikizkenar"); } else if (aci2 == aci3){ printf("Bu ucgen ikizkenar"); } else printf("Bu ucgen cesitkenar"); }
Merhaba,
Başlığı görünce OpenGL gibi bir kütüphane kullanarak gerçek bir üçgen çizdirdiğini düşünmüştüm c ile ama bu daha çok c ile if else kullanım örneği olmuş. Buna rağmen gayet başarılı bir örnek.
Merhaba,
Güzel bir örnek olmuş ellerine sağlık. Bu kadar if else kullanman yerine ;
else if
(aci1 == aci3){
printf(“Bu ucgen ikizkenar”);
}
else if
(aci1 == aci2){
printf(“Bu ucgen ikizkenar”);
}
else if
(aci2 == aci3){
printf(“Bu ucgen ikizkenar”);
}
kod parçası yerine bunu kullanman daha estetik duracaktır.
else if(aci1 == aci2 || aci1 == aci3 || aci2 == aci3)
Emeğine sağlık.
Teşekkür ederiz değerli yorumunuz için.